Kapitel 11

Gåsehud

Engens våde græs slikker op ad buksebenene, da Nisse Bent leder efter mor Åse og de små gæslinger. Han finder de tre under en skæv røn i læhegnet og mærker slet ikke de våde bukser mere. Det må være længe siden, han sidst har set de små, tænker han, og tager lige en pebernød frem med det samme.

Ja, han er jo altså bare lige kommet, fordi han sådan tænkte, at Åse og de…øøh andre ville synes godt om en mundsmag. Nisse Bent får lidt mere luft, da gæslingerne med en slags nænsomhed snupper pebernødden fra hans flade hånd og hakker i den på jorden. Mor Åse takker ham for tanken og fortæller, at de er helt herude i skellet, fordi det er lidt stramt at være en smækker gås for tiden.

Nisse Bent nikker, han forstår så godt, så godt, ja, det er jo svært for enhver i vintertiden, men Åse prikker til hans øre med næbbet og hvisker “Øksen!” og dét havde Nisse Bent slet ikke overvejet.

Nu virker det lidt ufint at spørge til hvæsefest fra forleden. Men mor Åse nævner selv, at som om det ikke var nok at være bange for at ende som sprødt hylster for æbler og svesker, havde de endda haft besøg af ræven. Han var kommet listende i mørket forleden og havde sneget sig helt tæt på dem. Kun et tilfældigt buh fra en sky havde vækket dem i allersidste øjeblik!

Ræven havde været så tæt på dem, at da de vågnede med vilde vingebask, havde hun så let som ingenting rakt næbbet ud og revet en god tot af hans pels, så han løb væk med et hyl. Sikket spektakel, det havde været!

Mor Åses hals er helt tyk efter fortællingen, og Nisse Bent hiver for god ordens skyld en ekstra pebernød op af lommen til hende og de store små, og så må han ellers nok hellere videre, men han skal sørme nok lade være at fortælle nogen, hvor han har set dem, eller faktisk siger han egentlig bare slet ikke til nogen, at han har talt med dem overhovedet, forsikrer han og drejer om. Og så trækker hans bukseben vand af græsset i en vis fart tilbage mod gården.

Ender sporet her? Er huen så virkelig fortabt? Hvor farlig er en gås? Kan man nøjes æbler og svesker til jul?

#balladenomnissebent #juleibsfortæller #endnuflereforbandedefjerbolde #fåmereimorgen #måskeenddasvar #gæserfaktiskskidefarlige

Nisse Bent taler med den vrede gås