Kapitel 15

Det var kattens

Nisse Bent tager bjælden frem og grubler og spekulerer og kan ikke regne ud, hvor den kommer fra. Men der har duftet af fedt siden morgen, så hvis han gik tilbage til rævegraven med lidt godt i lommen, ville Fuchs måske fortælle mere.

Strengt taget aner han ikke, om ræven ved mere, og han er ikke sikker på, at Fuchs ligefrem har fortjent guf, men ræven ved jo ihvertfald ikke, at Nisse Bent kom hjemmefra med to striber flæsk, så han kan ikke have ondt af, at nisseskæg og -fingre fedtes til på vejen.

Nisse Bent når knap at tage spise sit stykke, før en skygge nærmer sig og bliver til en smiskende kat. Rødemis synes jo nok, de flæskefingre dufter noget så skønt, og vil godt vide, hvad han skal gøre for at sætte sine spidse tænder i en bid?

Nisse Bent svarer, at han såmænd er på vej med flæsk til ræven for at få mere at vide om en funden bjælde. Det får katten til at stoppe op så brat, at de begge er ved at tumle om i græsset. Rødemis vil godt se bjælden, og selvom Nisse Bent undrer sig såre, viser han den da gerne frem. Den har fået lidt flæskefedt, men Rødemis er ikke opmærksom på flæsk nu.

Det er hans bjælde! Den har siddet i hans halsbånd, og han har savnet den, siden den røg af i en voldsom flugt. Han stod ellers bare og kælede med postbuddets venlige ben på en dejlig dag med solskin og fuglesang og himmelblåt, og alt var godt i verden, indtil den idiot af en gårdhund, som ikke forstår sig på fine sager som kælne ben, kom farende med fråde og bjælstren, så katten måtte over gærdet og var røget ind i hindbærkrattet, og her var bjælden så blevet hængende.

Nisse Bent er forvirret, da han binder bjælden fast igen. Han har aldrig hørt den kat, han er altid bare blevet forskrækket, når den pludselig har sagt noget lige ved siden af ham. Rødemis beder ham om at vikle snoren godt ind i bjælden, så den kan tie stille og bare glimte og vise noget meget vigtigt.

På hjemvejen tygger Nisse Bent på flæsk og store spørgsmål. Er der sokker i hindbærkrat? Er der stadig bær i krattet? Kan de gå til flæsk? Og kan flæskebær så måske være julemad?

#balladenomnissebent #juleibsfortæller #bjældeklingerellerbjældeblinger #kigimorgenoglærmåskenogetmerenyt

Hunden kommer rasende efter den glade kat