Kapitel 17

Gø og gok

Futtehuen har ingen rendemasker, og den ser ikke ud til at have lidt skade. Nisse Bent glatter den og tænker på, om rævene passer på deres sok. Han ved stadig ikke, hvor Fuchs fandt den. Måske lå den bare i hindbærrene, gledet nogen af fode i deres forsøg på at komme igennem. Og så var bjælden faldet lige ned i sokken fra Rødemis’ halsbånd, og ræven havde taget den. Sådan kunne det nemt være foregået.

Nisse Bent håber, der er nogen, der passer på hans hue også. Bare den ikke er tabt og glemt og efterladt et uvenligt sted. Som en tornebusk. Nisse Bent har engang været en tur i brombærrene, og sådan et tornet kram kan nemt rive lidt i nisseskæg og meget i strikketøj. Men han var forbi alle buskene i går, og huen var der ikke.

Det trøster ikke meget, for så kan den være hvor som helst og måske i gang med at blive tænkt eller tjørnekrammet itu. Eller ihjel. Det er en ubehagelig tanke. Men der dufter venligt fra huset, og det er nok bedst, Nisse Bent går indenfor og tænker på noget bedre.

Der er ingen i bryggerset, og fra køkkenet hører han ikke andet end en slags blæsebælg, som må være fra den velduftende ovn. Ovnen ser godt nok ikke tændt ud, men på bordets røde dug står et fad gule boller med bløde rosiner, så Nisse Bent lister over gulvet og kravler op på en stol.

Der er mange af dem, så han tænker, det går an med én til hånden og én til lommen og hiver ivrigt to boller til sig. Det rykker et par andre boller af fadet, en af dem falder ned på den anden side af bordet og lander på gulvet med et flap, cirka samtidig med at blæsebælgen holder op.

Nisse Bent hopper ned fra stolen og får et vådt glam lige i sit paffe hoved. Han klemmer bollerne, drejer som en top og spæner mod bryggersdøren. Han har været ind og ud ad den lem et utal af gange, han har bare aldrig kastet sig igennem med en bolle i hver hånd og både en hund og en futtehue på nakken.

Nisse Bent flyver ud, men boller og hue bliver inde, og hans landing er med ansigtet forrest. Han hører gokket fra sin pande mod trappestenen, og så bliver alting sort.

#balladenomnissebent #juleibsfortæller #måskeerdetslutnu #prayfornissebent #semedigenimorgen #hvisduikkegårtilafspændinginden

Nisse Bent er skvattet gennem kattelemmen