Kapitel 24

Dagen over alle dage

Fra loftet er det nemt at følge husets lyde, og da mørket er foldet ind i alle dagens kroge, bliver der stille dernede, så Nisse Bent lister i køkkenet for at få ro og varme i krogen ved slagbænken. Men han når dårligt at sætte sig til rette, før døren til bryggerset bliver slået op, og et barn kommer løbende med råb i stemmen og en rød vante i hånden. Hun har stadig jakke og den ene støvle på, så meget hast er der, og Nisse Bent ser paf til, da pigen og et par nullermænd suser forbi. De støvede efterfølgere er fulde af gyldne hår.

Nu sker der rigtig hurtigt rigtig meget i Nisse Bents lille hoved. Uden at se sig om farer han op og ud, og han hører slet ikke barneråbet, der rimer på ‘visse’ i køkkenet bag ham. I rævegraven er alle haler fine igen, og Nisse Bent iler derfra med sokken i et fast greb.

På engen plager han sig til bløde dun fra gæssene og stikker dem fluks i sokken, før han løber i stalden og beder Penny om lidt hø, som han krøller ned til dunene. Jasons hale trommer, da Nisse Bent når hundehuset, og han får lov at samle så mange totter guldpels, sokken overhovedet kan rumme. Det bliver en stor sæk, og Nisse Bent må bære den på ryggen, men det har aldrig været nemmere at komme til skovs. Holger spjætter ned ad stammen for at se, hvad han nu skal belemres med, men hans store kvast strutter begejstret, da han farer op med sokken.

Den er god. Den er faktisk perfekt. Ungerne jubler, Holger nikker, og den største ro i verden lander foran Nisse Bents fødder.

Han er varm om ørerne, da han går hjemad, men han er alligevel lidt tom. Han nåede aldrig at samle og forberede, så der er ikke sul og godter til ham i dag. Han runder huset og måber. Der står lanterner med store lys på trappen. Der ligger en tegning af rød strikvarme med bogstaverne T og A og K. Der er også et rødt bånd om tre striber flæsk, et honninghjerte og en stor skål grød. Klatten på toppen laver små, gule furer ned mod kanten, og Nisse Bent er helt blød i maven. Han dupper et øje med kanten af sin hue. Så blev det alligevel jul.

#balladenomnissebent #juleibsfortæller #altergodt

Nisse Bent er våd i øjnene af lykke