Hveder til Store Bededag

Den 30. april er det Store Bededag, og i gamle dage var det en dag, hvor bagerne endelig kunne smække benene op og sove længe, for de holdt fri, og så måtte folk købe deres brød dagen forinden og finde sig i at riste det, så det føltes frisk på bededagen.

Gamle dage var fuld af grove løjer på den måde, og fordi tidens tand er nådesløs, er løjerne så grove i dag, at vi helt har ændret alt med moderne lukkelove og sekulære samfund og ændring af traditioner. Hele mit liv har vi fejret Store Bededag ved at spise hveder aftenen før den store dag, og fordi jeg elsker kardemomme og ristet brød spiser jeg hveder nærmest hver dag, så længe jeg kan trække sæsonen.

Og det er længe, for jeg bager selv mine hveder, og så er det jo nemt nok at bestemme hvor tit og hvor meget.

Opskriften er baseret på en fra Meyers bagebog, men jeg har efterhånden ændret og mingeleret så meget med den, at den bare er min egen. Og nu kan du også bruge den!

Egentlig gælder den 20 hveder, men jeg får gerne 25 ud af en omgang som denne her, og de har en pæn størrelse. Jeg bager dem i en bradepande med høje kanter og stiller dem tæt, så de vokser sammen og bliver høje og skal brækkes fra hinanden. Du kan også bare sætte dem på en plade, så bliver de yderste ikke helt så høje, men de smager lige vidunderligt uanset.

God fornøjelse og velbekomme. Og amen.

Bededagshveder
3 dl mælk
2 dl vand
15 gram gær
2 æg
1 lille tsk fint salt
75 gram sukker
10 gram kardemomme
80 gram blødt smør
800-900 gram mel

Begynd med kardemommen, for de små, mørke frø skal lige trilles rundt på en hed pande i nogle minutter, til de begynder at dufte, så det kildrer i din næse. Så hældes de fra panden og over i en morter, hvor du giver dem en ordentlig omgang, til det hele er ganske fint stødt.

Imens koger du noget vand i elkedlen og lader det stå et par minutter, før du hælder det i mælken, som kommer direkte fra køleskabet. Så passer det nok, at det hele er håndlunt, ellers kan du bare varme både mælk og vand op i en gryde, til det er så varmt som din lillefinger.

Gæren smuldrer du ud i en stor røreskål, og her hælder du også den lune væske i, så gæren kan røres ud.

I en lille skål ved siden af pisker du de to æg sammen, før du hælder dem i den store røreskål sammen med sukker og salt. Mine hveder er ikke særligt søde, men hvis du kan lide dem søde som fødselsdagsboller, kan du give dem 25 gram sukker mere.

Så mangler der kun kardemomme, mel og smør, og du begynder med at hælde halvdelen af melet i skålen og røre det godt ind i dejen. Så drysser du kardemommen i og bruger lige et øjeblik på at mærke, hvor vild en aroma, der spreder sig om dig, det er både syrligt og sødt og lover, at dine hveder smager som eventyr og spænding.

Nu begynder du at hælde mel i skiftevis med blødt smør, og når alt smørret er brugt, ser du lige dejen an. Måske skal du bruge lidt mere mel. Den må gerne klistre, men ikke hænge fast, så du bruger præcis nok mel til, at dejen slipper skålens kanter, og når den gør det, giver du den lige ti minutter med ilter håndæltning eller under en dejkrog på din røremaskine.

Nu er alle trætte, så din røreskål får lige film eller et viskestykke over sig og lov til at stå i fred i to timer, gerne et lunt sted. Og når tiden er gået, er din hvededej blevet stor og flot, så du vender den ud på et bord og får den slået ned og nyder lige, hvor blød og elastisk den er at arbejde med.

Del dejen op i 20 eller 25 stykker, afhængig af hvor store du vil have dine hveder (jeg synes, de er lidt for store, når det er 20), og tril dem med håndelag og kærlighed til fine boller, som du sætter på en bagepapirsforet bageplade eller bradepande med nok afstand imellem, så de kan hæve sig sammen, men ikke så meget at de aldrig når hinanden. Det plejer at passe med 2-3 cm afstand for mig.

Og nu skal du vente igen, så du lægger lige et klæde over pladen eller bradepanden og nyder livet i to-tre timer, imens dine hveder hygger sig med at vokse og blive flot sammenhængende.

Når de er klar, og din ovn er 220 grader varm, bager du hvederne midt i ovnen i 12-15 minutter. De skal være gyldne og faste, og når du banker let på dem med en kno, skal de lyde hule, så du kan forestille dig, de lyder ligesådan i bunden. Så tages de ud af ovnen og får lige en halv times fred i formen, før du flytter dem ud på en bagerist, hvor de kan køle af.

Dagen før Store Bededag, eller så snart du vil, skærer du hvederne over og rister dem i ovnen eller på en brødrister, så de bliver gyldensprøde og faste på skærefladen, og så spiser du dem med koldt smør og måske marmelade eller ost, hvis du er til den slags.

Og så er du lykkelig.

…der er også billeder, selvom det ikke er nemt at huske, når de står dér og dufter af ristet brød, smør og lun kardemomme.