2. februarfiktion 2021

Første aften havde der været show ude i restaurantens gård, og Peter havde især været fascineret af de dansende herrer med armene om hinandens skuldre. Hvis man da bare, tænkte han, men gøs ved tanken om, hvad dem derhjemme ville sige. Nej, men man kunne jo også bare komme hjem og fortælle, man rent faktisk havde lært at drikke ouzo, blev han enig med sig selv om, imens han klappede og hujede og skålede i takt med danserne og strengmusikken.

Linette var gået indenfor, hun syntes, det havde været en lang dag, og var bedre tilpas under en ventilator, som drejede så langsomt, at ingen andre kunne mærke det, hvis den havde en effekt. Hun nød dagens første ordentlige måltid og tyggede grundigt på den salte feta og smagte på tomatens kød, der jo aldrig kan sammenlignes med noget hjemmefra, selvom hun ellers pusler nok så fint om sine planter, som hjemme gror og trives bag glas og ramme.

Næste morgen var hun gået på stranden som det allerførste, og der sad han. Hun kunne godt huske, at hun havde set de blå- og grønternede shorts med de mange lommer i lufthavnens mylder i går, men hun havde ikke lagt mærke til manden inden i dem før nu.

Hun sukkede hårdt. Det var meningen, der ikke skulle være nogen på stranden så tidligt, og af alle de ledige sandkorn, som omgav hotellet, sad han lige her på det stræk, hun skulle bruge. Men det kunne så ikke være anderledes. Ligesom derhjemme var stranden jo alles, så hun rankede sig og gik forbi ham med et par meters afstand og lagde sin taske fra sig lige dér, hvor sandet begynder at blive vådt. Solhatten med den brede skygge lagde hun til rette ovenpå, og så talte hun tre, to, en, bandt sarongen op og lod den ramme sandet uden at se hvor, fordi hun i samme nu satte den ene fod foran den anden med blikket stift rettet mod en prik helt derude, hvor himmel og hav holdt i hånden.

Havet var blødt mod hendes ankler og ben. Vandet var klart og bunden smuk, det lune vand kærtegnede hende. Linette var glad for, alting var så roligt, og slappede af i skuldrene. Vandet nåede hendes knæ, så hendes lår og hendes lyske, og nu blev badetøjet imellem hendes ben vådt. Hun fik gåsehud. 

Hun stod med en fod i sandet og en fod løftet på vej til næste skridt og blev ubevægelig, da hun hørte manden på stranden råbe. Det lød, som om han kaldte på hende. Men hun kendte ikke hans navn, så han kunne vel heller ikke kende hendes, tænkte Linette, og stod stille endnu en vejrtrækning. Der var kun den stille lyd af vand, som gled blødt forbi hendes ben og efterlod små diamanter, hvor det forsvandt. Men så brølede manden igen, og det var hendes navn, der gjaldede ud over stranden, og måske kunne det høres over hele Kos.

Hun vendte sig om og så ind, men der var ikke noget. Hun kunne ikke få øje på nogen. Sandet var fladt og bart udover bunken med hendes ting. Hun skærmede for solen og fik øje på de akvamarine tern skråt bag solhatten derinde. De bevægede sig i sandet, så det lignede små spjæt, og hun lod være at trække vejret. 

Nej, tænkte hun og slap ud af stilstanden. Nej!

Og diamanterne flød fra hendes ben og fødder sammen med de skingre råb fra hendes læber, indtil hun nåede det tørre sand og manden, der nu lå stille. Der dukkede nogen op for enden af den lille sti til hotellet, og med fingrene på mandens hals råbte hun efter de fremmede, til de vendte om. Hun så ned på manden og sine fingre på hans solvarme hud.

Wow, nåede hun at tænke, før hun hamrede knytnæverne i hans bryst så hårdt, hun kunne. Det var noget med en sang og en rytme, men hun kunne ikke rigtig huske det. Hun trykkede bare hårdt på ribbenene mange gange i samme takt. Stena Line, messede hun for sig selv og så på de arbejdende hænder og nogle dråber, som ramte hendes knoer og fingre.

Foran hende landede to knæ i en sky af sand, der blev siddende i alle de salte dråber, og nogen sagde en masse, som hun ikke hørte. Hun blev bare ved at trykke, indtil en fast stemme tæt ved hendes øre fulgtes med et sæt stærke hænder, som tvang hendes egne tilbage.

Det er underligt, man kan huske at trække vejret, tænkte Linette, mens manden fik stød igennem kroppen. Men pludselig var hun ikke sikker på, hvordan hun fik luft, eller om hun overhovedet vidste, hvordan man gør den slags.

Hun var heller ikke klar over, hvor mange stød de gav kroppen, inden manden på et tidspunkt bevægede en hånd ved egen kraft. 

Der var en ambulance nu, og der var folk i uniform med korte sætninger. Linette var stadig ikke sikker på, hun kunne finde ud af at få luft, og hendes mund gabte og smagte af salt. Manden blev trillet ind i ambulancen, og den ene af uniformerne kom og spurgte, om hun kendte ham, rejste de sammen, var de mon gift, skulle hun med på hospitalet, og svar venligst lidt tjept. Ja, svarede hun bare og satte sig ind og tog mandens hånd.

Ambulancen begyndte at køre, og bevægelsen fik ham til at åbne øjnene. Han så forundret rundt på alt omkring sig, indtil hans blik faldt ind i Linettes. Han smilede med den ene mundvig, lukkede øjnene igen og sagde snøvlende “Du kaldte på mig.”