Banankage

Det her er jo ikke en madblog, men nu har jeg lige lavet banankage og tænkt lidt imens, så her er en opskrift plus det løse.

I dag skal vi bagenankage!

Ind imellem får jeg overbevist mig selv om, at nu gælder det, nu er tiden rigtig, sol og måne og stjerner står korrekt, og NU gider jeg godt spise bananer… da i hvert fald lige de fire her, som er samlet i et styke bredt øgo-klisterbånd i frugtafdelingen i Føtex, og så ryger bananerne i kurven og kommer med hjem. Hvor de så ligger og bliver brune, for jeg gider faktisk bare aldrig spise bananer som frugt, og nu må jeg simpelthen bare snart lære det.

Denne gang fik jeg faktisk spist en enkelt af dem, da jeg forleden lige prøvede endnu en gang at overbevise mig selv om, at jeg havde ret i butikken, og altså godt gider spise dem. Men faktisk spiste jeg ikke hele bananen, for jeg gider virkelig ikke. Og så ligger der jo brune bananer i køkkenet og bliver blødere og blødere, og dengang jeg delte hjem med en mand, hvis barn var hos os ind imellem, blev bananerne altid omsat til pandekager lørdag og søndag morgen, men jeg er alene nu, og jeg får aldrig spist så mange pandekager, som én banan bliver til, og da slet ikke tre bananers pandekager.

Heldigvis har min veninde Signe engang blogget opskriften på en fantastisk banankage, som er den bedste, jeg har smagt, og den ene gang om året, jeg optimistisk slæber en kilsterbåndsklase med hjem fra indkøb, bliver de så omsat til kage. Og det er en lyksalighed, for selvom jeg ikke får indtaget en masse pandekager, selvom de både er lækre og nemt tilgængelige, så får jeg faktisk spist ret meget af kagen eller formår at dele ud til folk, jeg lige ser de følgende dage. Sikke heldigt.

Efterhånden er min opskrift lidt en anden end originalen, for jeg har med tiden droppet ting, jeg ikke var glad for og ændret på mængderne af krydderier og vist også bagepulver, og denne gang brugte jeg kun tre bananer, selvom opskriften siger fire, og det går fint hver gang, uanset hvordan jeg gør (undtagen dengang jeg udelod kanel, det skal man altså ikke gøre!). 

Du kan finde Signes oprindelige opskrift her, og du kan se min tilrettede opskrift herunder. Allernederst er der lige de ændringer, som banankagen blev bagt med i dag. Signe kalder den krydret banankage, men herhjemme hedder den slet og ret Signes banankage. Enjoy.

Signes banankage

150 gram blødt smør
250 gram sukker
2 æg
4 godt modne bananer
300 gram hvedemel
2 tsk bagepulver
1 tsk natron
3 tsk vaniljesukker
2 tsk stødt kanel
1 tsk stødt ingefær
4 spsk hakkede valnødder

Smør og sukker piskes hvidt og skummende, og når sukkeret er lidt opløst, slår du æggene ud i massen ét ad gangen og pisker grundigt efter hvert, så de piskes godt ud i dejen. Bananerne moses i en skål og hældes forsigtigt i dejen, og så rører du godt og længe. Nu ligner dejen noget ægte rod, men den skal nok samle sig igen om lidt. Mel og krydderier blandes sammen og røres i dejen lidt efter lidt, til der lige er en spsk tilbage. Natron og bagepulver blandes med den sidste rest mel og røres i dejen. Til sidst tilsættes de hakkede nødder, som vendes blidt ind i dejen.

Dejen hældes nu i en stor springform, som enten er smurt grundigt eller foret med bagepapir, og kagen bages nederst i ovnen ved 180 grader i 50 minutter. 

Det er en taknemmelig kage, som kan varieres ret meget. Jeg har med held tilsat citronsaft, andre nødder, ingen nødder, færre/flere bananer og ændret krydderierne både i mængde og slags. Jeg har også pyntet den med glasur lavet med citronsafte i stedet for vand, og en anden gang spiste jeg den med creme fraiche til, og det var heller ikke en dårlig ide. 

I dag blev de 250 gram sukker blandet af en rest mørk muscovado, jeg havde stående, så der var måske 50 gram muscovado og 200 gram rørsukker. Og der er forskel på sukker, ikke bare i smag. Økologisk rørsukker har ikke altid samme størrelse korn, i Rema og Netto er de mindre end i sukkeret fra fakta, og jeg bagte primært med faktasukker i dag, og det kræver altså lidt mere omrøring for at smelte ud i smørret og resten. Det kan ses i overfladen på kagen, men det plejer ikke at gøre en forskel i spiseoplevelsen.

Her kan man se sukkeret, som pga bagerindens utålmod ikke er pisket ordentligt ud i smørret.

Som nævnt havde jeg jo tappert kastet mig ud i at spise den ene af mine fire indkøbte bananer, så derfor er der kun tre i kagen, og jeg har aldrig ændret på mængden af mel, når jeg laver om på mængden af banan, som jo er det våde i kagen her, hvor der ikke skal mælk i. 

Du kan sagtens bruge hassel-, pekan- eller andre nødder, hvis du vil. Valnødden giver et bittert modspil til sødmen og det fyldige fra banan og krydderi, men den er også god uden, og selvom mandler er mere søde end bitre, giver de også noget ekstra til kagen. Jeg overvejede at drysse smuttede og ristede mandler ud over kagen før bagning i dag, men det glemte jeg, før den kom ind.

Jeg er løbet tør for vaniljesukker, så jeg prøvede med en gavmild teskefuld af noget vaniljepasta fra Tørsleff, som jeg før har bagt med. Det er jeg faktisk imponeret af. Jeg er ellers mest til at bruge vaniljestænger uden videre falbelader, jeg har bare ikke fået købt nogle længe, og jeg havde pastaen i køleskabet, så den kom i brug, og den gør det godt.

Når jeg måler krydderierne af, er jeg rundhåndet, og jeg tror, jeg reelt bruger to en halv tsk kanel og måske halvanden tsk ingefær, og jeg er også gavmild med både bagepulver og natron, fordi jeg synes, det kræver lidt at få det tunge banan til at blive en god og let kage.

Og det bliver godt hver gang, så kast dig roligt ud i det. Og nu skal jeg lige lave en kop kaffe og spise noget kage. God søndag.

Velbekomme.