Gratis arbejde tilbydes – ikke her

Da jeg startede på det grafiske kursus i Aarhus, kom lederen af kursusstedet og holdt en introduktion for holdet. Blandt andet sagde hun, at når vi havde lært lidt på kurset, var blevet fortrolige med egne evner udi grafisk design og gerne ville videre med det, skulle vi ikke gå af vejen for at arbejde gratis.

Så vi fik noget erfaring, ikke. Hår på brystet. Viden om Den Virkelige Verden. Dét, der virkelig tæller, jah! Min første indskydelse var “Nej.”

Ikke “Nej, tak.” Bare helt stille og roligt “Nej.”

For det første. Min tid, mit arbejde og jeg er meget mere værd end gratis. For det andet. Hvis folk arbejder gratis, hvorfor skulle andre folk så nogensinde være eller blive interesseret i at betale  penge for arbejdet? Og for det tredje. Hvad skal jeg leve af, når jeg ikke får løn for mit arbejde? Også ulønnet arbejde skal modregnes dagpengene, hvilket snildt giver røde tal et sted i regnskaberne.

Og mere til. Det holder ikke at bede folk om at arbejde gratis. Hvis du vil have en opgave udført, må du betale nogen for at udføre den. Det lærer Zenia Stampe nok også en dag.