Kapitel 4

På med vanten!

På gårdspladsen går Nisse Bent og mumler og tygger på musens forslag. Han fryser, huen er væk, og det giver god mening at finde på en erstatning. Men tænk nu, hvis elektriske bid gør ham lige så overstadig som de tre mus? Han synes ikke rigtig, det vil være godt, hvis nogen ser ham fnise og lave piruetter.

I øvrigt er han slet ikke sikker på, hans tænder kan holde til at gnave sådan i ting og sager, og det er ærligt talt ikke umagen værd at få varmen, hvis han til gengæld får ondt i bisserne. Han husker det år, der var kandiskrystal i stuen, og ved kun alt for godt, hvor lang og trælsom julen er med ondt i mundtøjet.

Nisse Bent spærrer øjnene op og gisper, helt uden at hans tanker når at genfinde kragen, snøren og smældet fra kæben. Jul! Han skal gøre klar til julen, og mens dagene iler, bruger han sin tid på gåder og gætteri. Nisse Bent stamper. Det er fuldkommen umuligt at tænke klart med så kolde ører!

Han knurrer i kor med sin mave og går om i haven. Måske er der en spurv på foderbrættet, som vil skubbe noget ned til ham, og det kan jo være, han kommer på en god ide, hvis han får lidt at gumle på. Men der er hverken fugle eller brød, så Nisse Bent giver sig til at rode under bladene på græsset i håb om at finde noget godt.

Mad er der ikke noget af, men han får øje på noget loddent. En vante! En flot rød vante fra en af dem inde i huset. Den er lidt snavset og slidt og vist også våd i fingerspidserne, men den må varme en smule mere end en hue, som ikke er der.

Nisse Bent trækker vanten over issen, og han prøver stædigt flere gange, men ak, den røde strik strammer i panden og vil ikke ned i nakken, og ve, strikfingrene vipper, så vanten svupper op, hver gang han bevæger sig. Vanten er for lille, og det går simpelthen ikke. Nisse Bent sukker.

Det ville også være åndssvagt og dumt at gå rundt med strikkefingre på hovedet, tænker han med stramme kæber. Han var så tæt på en løsning, og nu er han så langt fra svar.

Hvor kolde kan ører blive uden at falde af? Hvorfor er alting så umuligt? Og hvordan skal det overhovedet nogensinde blive jul?

#balladenomnissebent #juleibsfortæller #detstorespørgsmål #semedimorgenogfindudafomjuleneraflyst

Vanten er for lille og smutter af Nisse Bents hoved