Video-tjenester

I gårsdagens indlæg skrev jeg blandt andet, at mange af os, som har en profil på Vine mener, at tjenesten måske er lidt forfejlet og ikke særligt god. En seks sekunders video af kaffe med skum, smoothies i en blender eller en kat, der snor sig på nogens skød, er sjældent meget mere interessant end et stillbillede af det samme. Som i og for sig heller ikke er så interessant, men ikke desto mindre er meget populært og brugt af mange. Også mig.

Jeg nåede så nærmest kun at trykke send på indlægget, før Instagram fyldte hele internettet med lanceringen af en opdatering til deres tjeneste, og opdateringen var netop muligheden for at uploade og dele videoer.

Instagram vælger dog en anden tilgang end Vine, idet man med Instagrams video får mulighed for at filme op til 15 sekunder i modsætning til Vines 6 sekunder, som i øvrigt har vist sig at være 6,5 sekunder, for at det ikke skal være løgn (hvilket nok kun er spændende, hvis du læste med i går).

Derudover er Vine en helt ny tjeneste, og den har dermed nogle udfordringer om både at skaffe brugere og opmærksomhed omkring deres produkt, hvorimod Instagram i lang tid har haft en kendt og stærk platform med mange daglige, tilfredse brugere, som nu får en ny mulighed med videoerne.

Seks sekunders video lyder ikke af meget, men når man sidder med Vine og ser video efter video af folk, der skåler; bands, der spiller; eller tilfældige mennesker i Bilka, er seks hele sekunder ret lang tid. Videomediet kræver mere end billedet; det er ikke nok bare at filme det, du ellers ville have fotograferet.

Måske er 15 sekunder også alt for lang tid. Men det kan være, at de 15 sekunder er længe nok til, at brugerne begynder at gentænke mulighederne for videodeling, så vi ser andet og mere end latte art, børn og nuttede kæledyr.

Videoerne kan jo være en slags forlængede stills af begivenheder som amme-demoen på Rådhuspladsen forleden eller urolighederne i Brasilien. Det kan være småbitte film med en morale. Det kan være stop-motion med større forløb. Mulighederne er mange, og jeg håber, brugerne vil tage det til sig, finde på noget nyt og ikke kun vise det, vi allerede kender og elsker.