Kapitel 21

Fest eller opera

Fødderne trækker en cirkel bag ham i græsset.
Tænk, at han har fundet sin hue.
Tænk, at han er så tæt på den.
Og tænk, at han alligevel er så langt fra at få fingrene – og hovedet! – i den.

Nisse Bent er næsten tæt på ligefrem at blive arrig. Han skal finde på noget, men går og sparker til runkne æbler og lukker småbidske lyde ud af skægget.

Det er vel egentlig ikke tyveri, hvis han henter den hue, som retteligt er hans. Men egernene vil opdage ham, og han kan heller ikke bære at løbe af med redens varme. Det er jo ikke ungernes skyld, at far Holger er så stejl, og Nisse Bent kan ikke holde ud at tænke på, at de skal fryse i natten, og hvis det nu blev frost, oh gru, måske helt ihjel.

Det går ikke, så Nisse Bent må leve med Holgers dumme regel og finde noget at handle med. Pebernødder har virket godt førhen, og frisk mælk var effektivt med katten.

Der er fart i de små ben på vej til skoven, og Nisse Bent er helt uden luft, da han kalder på egernet fuld af ideer. Holgers spidse ansigt siger nej til pebernødder. Han siger nej til mælk, han siger nej til lussekatter og bare nej, nej, nej til alt, som Nisse Bent nogensinde kunne foreslå. Med mindre det var futtehuen. Ja, eller noget andet, som er varmt og kan bruges til at fore reden.

Nisse Bent er fuld af luft på vej tilbage til gården, og han blæser den tungt ud igen og igen, selvom man slet ikke kan se hans læber længere. Han vil gerne have sin hue tilbage, men futtehuen er ikke hans, og han har altså ikke ret til at give den væk. Og så er han lidt nervøs ved tanken om, at det kunne blive sværere at fylde maven, hvis futten aldrig vender hjem til bryggerset.

Nisse Bent synes hverken, der er noget at fejre eller synge højt over her. Skal han leve uden huen? Skal han bytte med futten? Kan han kun vælge mellem at undvære eller stjæle? Er der virkelig ikke andet? Og er huen eller fadeburet vigtigst?

#balladenomnissebent #juleibsfortæller #sikketdilemma #etspørgsmålomkarakter #sehvadderskerimorgen #måskeernissebententolvtalspige

Nisse Bent traver en flad cirkel på græsplænen